fbpx

Питајте писце!

У оквиру Катедре за српски језик, књижевност и методику наставе српског језика и књижевности негујемо дугу традицију организовања сусрета студената и писаца. Гледали сте Пустолова? Фазоне и форе? Читали сте Седефну ружу? Загонетне приче? Студенти су до сада имали прилику да разговарају са писцима омиљених књига свог детињства – Владимиром Андрићем, Љубивојем Ршумовићем, Грозданом Олујић, Урошем Петровићем – и да их том приликом питају како пишу, какви су били као деца, имају ли и они омиљене писце…

Песникиња о себи

Најпознатијег српског писца уметничких бајки, Гроздану Олујић (1934–2019) смо угостили 2005. године. Том приликом ауторка је одржала предавање о поетици бајке, а студенти су је питали о њеним списатељским почецима, о омиљеним књигама и начину на који ствара, о њеним познатим бајкама „Седефна ружа“, „Месечев цвет“, о роману Гласам за љубав и другим делима.

проф. др Вук Милатовић и Гордана Олујић

Милован Данојлић по први пут међу студентима

Песник, песник за децу, прозни писац, есејиста, преводилац и академик САНУ Милован Данојлић (1937) био је гост Учитељског факултета 2005. године: аутор је читао своје познате стихове (и за децу и за одрасле) и одговарао на студентска питања о књижевности за децу код нас и у свету, о животу у Француској и Србији, и на разна актуелна друштвена питања.

проф. др Зорана Опачић,
Милован Данојлић,
проф. др Александар Јовановић

Ма шта нам (Ршум) рече

Љубивоје Ршумовић  (1939) дружио се са нама 2005. и 2014. године. Сценариста Фазона и фора, песник чувених збирки Ма шта ми рече и Још нам само але фале читао је своје познате стихове уз које су одрастали студенти, али и многи наставници. Стихови су се наизменично смењивали са разговором између песника и публике, а разматрана су бројна значајна питања књижевности за децу, образовања и васпитања, позоришта и телевизије као медија од значаја и за књижевност и за образовање.

Групни портрет са песником

Љубивоје Ршумовић

Кроз очаране наочаре Светлане Велмар-Јанковић

Један од најзначајнијих српских писаца и академик САНУ, Светлана Велмар-Јанковић (1933–2014) на књижевној трибини  2006. године разговарала је са студентима о њеним романима Лагум, Бездно и Востаније, збирци приповедака Дорћол, али понајвише о Књизи за Марка, антологијској збирци приповедака за децу о владарима династије Немањића – али док су били деца – и коју је посветила свом унуку Марку.

Светлана Велмар-Јанковић

О загонеткама, великој и малој деци и још о много чему – Урош Петровић (1967)

Писац, фотограф, вишегодишњи председник Менсе у Србији, аутор необичних друштвених игара и још необичнијих загонетки био је наш гост 2017. године. Студенти су имали прилику да му поставе разна питања: од тога која су му омиљена дела и писци, како пише своје фанастичне романе, како смишља нове загонетке и како их је најлакше одгонетнути. На крају, студенти су и сами покушавали да реше неке од његових загонетки, а они најуспешнији су награђени ауторовим књигама.
Поучени његовим загонеткама, у сваком од ових наслова налази се алузија на једно књижевно дело – колико сте их препознали?

Кога се тиче како живе – писци: Дејан Алексић (1972)

Песник и приповедач, и за децу и за одрасле – Дејан Алексић, посетио нас је 2018. године. Студенти су имали прилику да чују ауторове ставове о песништву, однос према песничким узорима, о посебности писања за децу и разликама између дечје и одрасле публике. Разговор су водили студенти-модератори, који су износили своја запажања о песниковим најпознатијим делима, а прилику да га и сами нешто питају имали су и студенти у публици.

Књижевни пустоловни трио на гостовању Учитељском факултету

У априлу 2014. године, традиционални сусрет са писцима организован је помало другачије. Да је више – боље, нарочито се потврдило када су на позорницу Свечане сале Учитељског факултета изашли Бранко Стевановић, Игор Коларов и Владимир Андрић, потврдивши да су писци веома духовити и уживо, а не само у својим књигама. Писци су се разговарали са студентима, потписивали књиге и причали о својим делима.

Дајте нам разговор са Владом Андрићем – још један круг

Познатог песника, приповедача и сценаристу Владимира Андрића (1944–2021) угостили смо и други пут 2019. године. Духовито препричавајући своја књижевна искуства, познанства са великанима српске књижевности попут Душана Радовића, Владимир Андрић студентима је открио и ону другу, још смешнију, страну књижевности, а како је то изгледало, можете и сами погледати.

Студенти као аутори

Подстакнути разговорима са писцима и разноликом лектиром на предметима Књижевност за децу и младе и Увод у тумачење књижевности, наши студенти су се и сами отиснули у књижевне воде, а њихове песничке и приповедне првенце смо подржали са великим задовољством. Тако је наш колега Милан Дабовић у Свечаној сали Факултета представио своју песничку књигу Мимоход, а верујемо да ће их ускоро бити још више јер, поуздано знамо, и други, помало стидљиво – пишу.

Милан Дабовић са колегама

Писати је занимљивије – у друштву

Студенти мастер студија Учитељског факултета у зимском семестру 2021. године придружили су се пројекту писања заједничке приче  Round Robin – Департмана за србистику Филозофског факултета у Нишу. У писању заједничких прича учествовали су тимови ученика, студената и наставника из целе Србије, чиме су представљали своје образовне установе. Правила игре – крајње необична! У току двадесет и четири часа сваки од тимова организовао је радионицу у оквиру које је требало развити добијену причу – али кроз нових пет стотина задатих речи. Сви наставци прича постављани су на блог пројекта одмах након пријема наставка.

Тим под називом „УКОР” који је представљао Учитељски факултет чинили су Вера Јеловац, Јана Милисављевић, Јелена Бијуклић, Слађана Живковић и ментор доц. др Бојан Марковић.

Делић стваралчке атмостфере током осмишљавања наставка приче

За оне који воле причу, али и да причају

У оквиру Књижевности за децу и младе, студентима је пружена прилика да, путем додатних ангажовања, учествују у стварању разноликог садржаја у вези са наставним програмом. У зависности од својих склоности, студенти су до сада правили кратке документарне филмове, интерактивне презентације, интервјуисали разне личности из културног живота, а неки су гостовали и на радију.
Нарочито су занимљиви студентски филмови посвећени српским књижевницима за децу: о Јовану Јовановићу Змају, Десанки Маскимовић, Добрици Ерићу и другима. Приликом израде филмова, студенти су обилазили Нови Сад, Ваљево и Бранковину, посећивали наше најзначајније културне институције (Матица српска, Српска књижевна задруга).
У радио емисији „Породична прича“ уреднице (и књижевнице за децу и младе) Весне Ћоровић Бутрић, на Радио Београду 1, о разговору поводом стваралаштва за децу Драгана Лукића учестововале су колегинице Теодора Гавриловић, Катарина Лазић и Сања Јовановски, а разговор можете послушати овде: РТС Породична прича

Мисли мудро – казуј лепо!

Учитељијада – традиционални скуп свих студената учитељских и педагошких факултета из Србије и региона – место је на ком наши разни спортски, али и беседнички таленти заблистају.

Студенти са склоностима ка лепом (и мудром!) казивању и жељом да представљају факултет могу се пријавити за такмичење у беседништву и осмислити своју беседу на унапред задату тему.

 

Заједно учимо, заједно побеђујемо!

У оквиру изборног предмета Казивање уметничког текста студенти имају прилику да се што боље припреме за јавни наступ и Учитељијаду. Кроз динамичну интеракцију са професорима усвајају основна начела у казивању уметничког текста. Студенти полазници овог изборног предмета често учествују и на другим свечаним приликама које огранизује факултет: Пријему бруцоша, Сусретима са писцима, Књижевним вечерима, Светосавској академији.